Doorgaan naar hoofdcontent

Vooralsnog geen huiswaarts keren in beeld

Vandaag is het exact zeven weken geleden dat de lange ziekenhuisperiode begon. 
Vief en monter werd de tocht aanvaard en ondanks tegenvallende gebeurtenissen die de voorspoedigheid van herstel belemmerden bleef optimisme lange tijd de boventoon voeren in het hele proces. 
Langzaam maar zeker werden de stappen steviger en konden ook passen buiten het bed en zelfs buiten de kamer volgen. 
De dagen bleven voornamelijk doorgebracht in bed, maar op een goede dag was dat zelfs al een verblijf boven de dekens met de kleren aan. 

Totdat de ene overgebleven nier om onduidelijke redenen besloot zich te laten gelden in negatieve zin. Een onvoorziene en onverwachte complicatie zonder heldere aanleiding die opleverde dat er nader onderzoek gedaan werd, theorieën uitgetest werden en er meer en meer deskundigheid omheen kwam staan. Een echte verklaring ontbreekt nog steeds, maar de ingezette acties leken doeltreffend en de nier vertoonde zich weer van zijn beste kant. 
Nu kon er concreet nagedacht over een datum van ontslag. 
Toen die datum in beeld kwam bedacht de nier zich alsnog. Het gaat helemaal nog niet zo goed met mij, liet hij omstandig weten. 
En zo werd de datum weer op losse schroeven gezet. Er kan voorlopig nog geen sprake van zijn. 

Dwars door alle perikelen heen gebeurde er in het andere ziekenhuis ook het nodige. Na een lang verblijf van vele weken werd de darmperforatie en alles wat er op volgde toch fataal. 
Vader van de een, schoonvader van de ander, zonder aanwezigheid van geliefden ging hij heen. 
De begrafenis volgde een week later en alleen de een kon er naartoe. Samen toeleven naar dat moment kon gelukkig wel, twee dagen samen in de kamer waar plaats is voor twee. 
De dag van de begrafenis haalde beide geliefden weer uit elkaar. De een hoorde de ander spreken in de gedachtenisdienst, die beluisterd werd via de link op de tablet. In de ziekenhuiskamer klonk het krachtige geluid van afscheid nemende stemmen. 

En vandaag heerst er rustige stilte. Samenzijn kan gelukkig herhaald. Dit keer drie nachten op rij, nu de tocht naar huis nog tot onbekende datum uitgesteld gaat worden. 

Gelatenheid heeft optimisme verdreven. 
De dingen komen zoals ze zijn, vertrekken wanneer de tijd daar rijp voor is. Invloed daarop is slechts schijn. 
Gelukkig schijnt vandaag de zon. 









Reacties

  1. tjonge,tjonge, wat een lijdensweg, wat moeten jullie optimisme, geduld en kracht hebben. Ik hoop dat Tejo snel naar huis mag, en gecondoleerd met vader/schoonvader.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

'Je bent het mantelzorgen moe.' 'Maar ik ben jou niet moe!'

Samen in slaap proberen te vallen. Hij pakt haar hand.  Af en toe een opmerking, maar vooral samen stil zijn in de nacht.  Zo begon de laatste nacht samen.  Samen liggen, de een diep in slaap, de ander wakend. Zij kijkt naar hem.  Af en toe raakt ze hem aan, luistert naar zijn ademhaling.  Zo verliep de nacht nadat een arts kalmerende stoffen had toegediend.  In de vroege ochtend staat ze op. Slapen lukt toch niet meer.  Het is al licht.  De hond wil graag naar buiten en zo geschiedt.  De hond draalt rondjes om het huis heen, wil niet heel ver weg.  Tot hij besluit toch wat verder weg te lopen.  Terug bij het huis wordt er al naar ze uitgekeken.  Kom snel, hij blaast zijn laatste adem uit.  Bij het bed aangekomen blijkt dat moment al even voorbij te zijn.  Hij is er niet meer.  Zij stort in.  Tranen stromen en blijven stromen, zijn niet meer te stoppen, minutenlang.  Een kwartier verstrijkt en nog zit ze daar naast hem, hem strelend en tranen over haar gezicht.  Een half uur later gaat

Thuis

Op zondagochtend belt het ziekenhuis. De nier waarden zijn zo slecht dat er een beslissing genomen moet worden.  En gezien het gesprek dat de dag ervoor gevoerd is ligt het voor de hand niet vanzelfsprekend een behandeling in te zetten waarvoor wederom iets in het lichaam geprikt moet worden. Rond het middaguur treffen beide geliefden elkaar en bespreken kort wat er aan de hand is en wat nu de beste stap is. Naar huis wordt de uitkomst.  Dit moet dan maar het einde zijn. Geen behandelingen meer.  Geen gedoe. Geen kunstmatige zaken die ook achterwege kunnen blijven.  Voorbereidingen voor naar huis gaan worden getroffen en tegen de avond is het dan zover. Thuis.  Thuiszorg komt langs en de Dokterswacht. Een rustige avond en nacht kan beginnen, zo is de gedachte.  Halverwege de avond komen onverwacht de beide dochters aan. Een fijne verrassing.  Ze reageerden op het telefoontje vanuit het ziekenhuis dat beide geliefden niet zelf pleegden omdat ergens in de afgelopen weken de verstandhoudi

Nuchter

Als de zaalarts net besloten heeft dat een CT-scan van de buik vandaag noodzakelijk is ontmoeten beide geliefden elkaar weer. Vroeger dan gebruikelijk, een van de voordelen van een weekenddag.  De arts is vriendelijk en overtuigend en vertrekt als het plan alle aanwezigen helder is. De verpleegkundige blijft nog achter.  Ze neemt nadrukkelijk de tijd om door te praten. Stelt de juiste vragen, luistert echt naar de nog niet geheel verwoorde gevoelens en gedachten. Eindelijk wordt hardop uitgesproken waar al langer over nagedacht wordt, willen wat kan is dat de aangewezen route nog wel? De verpleegkundige is oprecht in haar reacties en een eerlijk gesprek ontspint zich.  Hoe is de verwachting nu werkelijk? Is het wel mogelijk om weer zo op krachten te komen dat normaal zelfstandig bewegen door de ruimte - hoe klein ook - mogelijk is? Want als dat niet het geval is, is elke handeling dan niet zeer discutabel en een vorm van rekken geworden?  Is bestralen wel de juiste route? Het gesprek v