Doorgaan naar hoofdcontent

Immobiel maar niet uit onwil

Een rustige dag.
Weekend in het ziekenhuis betekent dat er geen onderzoeken of behandelingen zijn die nog uitgesteld kunnen tot maandag. 
Slechts de medicatie en controles gaan als gebruikelijk voort.

Dan komt de verpleegkundige van de avonddienst binnen.
Een van de vele inmiddels vertrouwde gezichten, na zoveel weken ziekenhuis verblijf. 
Ze was bij deze opname nog niet langs geweest en schiet in het patroon dat de laatste keer dat ze er bij was een rol speelde.
Mobiliseren. 
Een belangrijk woord bij herstel na een operatie.
Net zoveel gaan doen als thuis ook gedaan wordt, liefst meer, zo komt het over op de patiĆ«nt in het bed. 
Dat meer betekende bij de lange opname van ruim negen weken dat er dagelijks een rondje over de gang gelopen werd, 60 meter in totaal, vele malen meer dan thuis ineens gelopen zou worden.
Maar het doel was toen bevrijding van het ziekenhuis verblijf en dat motiveerde tot ongekende prestaties. 
Thuis is lopen altijd kleine stukjes, met genoeg tijd om tot rust te komen alvorens een volgend klein stukje volgen kan.

De verpleegkundige realiseert zich dit niet en vraagt of duidelijk is wat ze wil.
Dat blijkt een eindje lopen te zijn. 
Geen goede suggestie, zo ontdekt ze al snel.
'Dat kunt u wel vragen, maar daar doe ik niet aan mee.'
Er ontstaat een gesprek tussen verpleegkundige en patiƫnt en tussen beide geliefden. Een lastige driehoek die al snel ontspoort.
Boos klinkt het uit het bed 'Hou er nou eens over op! Ik loop genoeg!' En de pijnpunt uitlating 'Je krijgt niet vanwege je mooie smoeltje zo'n kaart!' (doelend op de invalidenparkeerkaart)

De verpleegkundige kiest wijselijk het hazenpad terwijl de geliefden hun niet werkelijke geschil proberen te laten kalmeren zonder verder te escaleren.
Begrip is er wel degelijk. 
Maar mobiliseren is een net zo slecht gekozen woord als lopen.
De zieke ligt al een paar dagen ziek te zijn zonder veel wakker te zijn. 
Het is evident onmogelijk nu eisen te stellen aan beweeglijkheid.
'Het is hier geen gymnastiekzaal!'
En 'ik zou er wat voor geven om niet in die rolstoel te moeten!' 

Reacties

  1. er zijn zusters met hart voor de patient en er zijn zusters zonder empatisch vermogen, die doen het voor het geld. sterkte beiden, wat moet je vaak slikken in die medische wereld.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

'Je bent het mantelzorgen moe.' 'Maar ik ben jou niet moe!'

Samen in slaap proberen te vallen. Hij pakt haar hand.  Af en toe een opmerking, maar vooral samen stil zijn in de nacht.  Zo begon de laatste nacht samen.  Samen liggen, de een diep in slaap, de ander wakend. Zij kijkt naar hem.  Af en toe raakt ze hem aan, luistert naar zijn ademhaling.  Zo verliep de nacht nadat een arts kalmerende stoffen had toegediend.  In de vroege ochtend staat ze op. Slapen lukt toch niet meer.  Het is al licht.  De hond wil graag naar buiten en zo geschiedt.  De hond draalt rondjes om het huis heen, wil niet heel ver weg.  Tot hij besluit toch wat verder weg te lopen.  Terug bij het huis wordt er al naar ze uitgekeken.  Kom snel, hij blaast zijn laatste adem uit.  Bij het bed aangekomen blijkt dat moment al even voorbij te zijn.  Hij is er niet meer.  Zij stort in.  Tranen stromen en blijven stromen, zijn niet meer te stoppen, minutenlang.  Een kwartier verstrijkt en nog zit ze daar naast hem, hem strelend en tranen over haar gezicht.  Een half uur later gaat

Thuis

Op zondagochtend belt het ziekenhuis. De nier waarden zijn zo slecht dat er een beslissing genomen moet worden.  En gezien het gesprek dat de dag ervoor gevoerd is ligt het voor de hand niet vanzelfsprekend een behandeling in te zetten waarvoor wederom iets in het lichaam geprikt moet worden. Rond het middaguur treffen beide geliefden elkaar en bespreken kort wat er aan de hand is en wat nu de beste stap is. Naar huis wordt de uitkomst.  Dit moet dan maar het einde zijn. Geen behandelingen meer.  Geen gedoe. Geen kunstmatige zaken die ook achterwege kunnen blijven.  Voorbereidingen voor naar huis gaan worden getroffen en tegen de avond is het dan zover. Thuis.  Thuiszorg komt langs en de Dokterswacht. Een rustige avond en nacht kan beginnen, zo is de gedachte.  Halverwege de avond komen onverwacht de beide dochters aan. Een fijne verrassing.  Ze reageerden op het telefoontje vanuit het ziekenhuis dat beide geliefden niet zelf pleegden omdat ergens in de afgelopen weken de verstandhoudi

Nuchter

Als de zaalarts net besloten heeft dat een CT-scan van de buik vandaag noodzakelijk is ontmoeten beide geliefden elkaar weer. Vroeger dan gebruikelijk, een van de voordelen van een weekenddag.  De arts is vriendelijk en overtuigend en vertrekt als het plan alle aanwezigen helder is. De verpleegkundige blijft nog achter.  Ze neemt nadrukkelijk de tijd om door te praten. Stelt de juiste vragen, luistert echt naar de nog niet geheel verwoorde gevoelens en gedachten. Eindelijk wordt hardop uitgesproken waar al langer over nagedacht wordt, willen wat kan is dat de aangewezen route nog wel? De verpleegkundige is oprecht in haar reacties en een eerlijk gesprek ontspint zich.  Hoe is de verwachting nu werkelijk? Is het wel mogelijk om weer zo op krachten te komen dat normaal zelfstandig bewegen door de ruimte - hoe klein ook - mogelijk is? Want als dat niet het geval is, is elke handeling dan niet zeer discutabel en een vorm van rekken geworden?  Is bestralen wel de juiste route? Het gesprek v