Doorgaan naar hoofdcontent

Uitslagen en plan van aanpak



Op woensdag valt een brief in de bus: gelieve aanstaande dinsdagmorgen om 8.30u te komen naar een gesprek in een universitair ziekenhuis in een stad een uur rijden van huis. 
De ontvanger van de brief is het snel eens met zijn geliefde, dat is wel heel erg vroeg als er ook nog een afstand afgelegd moet worden. Er wordt dus gebeld met precies die mededeling. 
De dame aan de lijn snapt het probleem en zoekt naar een oplossing, maar ziet die pas een week later, wat haar te ver weg lijkt. Kort intern overleg volgt. En dan is er een plekje op de vrijdag voorafgaand aan de dinsdag. Op een wat christelijker tijdstip, om 10.00u kan nu de afspraak zijn. 

Hierop besluiten beide geliefden de reistijd wat te bekorten door in het huis te verblijven waar ook de kinderen wonen. Op die manier is vertrek om 9.00u mogelijk.

Vrijdag 10.00u. 
Vijf minuten nadat ze neerstreken in de wachtkamer (de inschatting van reistijd plus de juiste plek bereiken na de te plegen handelingen bleek correct) worden ze naar kamer 13 geroepen. Een teken? Het voelt wel zo. Evenals de vervroegde afspraak al zo voelde. 
Binnen blijkt inderdaad dat het nieuws dat gebracht gaat worden niet positief is. Ja, er kan nog gehandeld, maar dat zal pittig en met risico zijn en geeft een kans van 30-50% op na vijf jaar nog in leven zijn. Niets doen blijkt echter geen echte optie, aangezien dan de kans zeer groot is dat er niet meer gezamenlijk oud en nieuw gevierd kan worden. 
Dan liever handelen! Tijd is kostbaar. 
De tussenoplossing die chemo heet geeft slechts een kans van 3% nog in leven zijn na vijf jaar.

Zo worden drie scenario's neergelegd, waarbij er twee pro forma zijn en de derde de te volgen route is. Die wordt nog voorafgegaan door nader onderzoek in de vorm van wederom een operatie, een kijkoperatie, diepgaander en ingrijpender dan de reeds gemaakte PET-scan die ook diep kan, maar niet ingrijpt. 
Voorafgaand aan deze operatie zal nog nader gesprek moeten plaatsvinden. Over de overige kwalen, over de mentale kanten van de zaak, over de eventuele wensen over welke handelingen wel en beter niet verricht kunnen worden. 

Het verhaal is glashelder. Beiden nemen het goed op. Onmiddellijk na afloop start het gezamenlijke gesprek over deze informatie. 
De kijkoperatie zal gaan plaatsvinden. Daarna is er wederom een keuzemoment. Zowel artsen als patiĆ«nt kunnen afzien van een vervolg of er juist wel voor gaan. 
Toch voelt dat niet als een onzekerheid. Integendeel. 

                                            

Tijdens de cappuccino met iets erbij (zonder mondkapje, zittend bij de inpandige fontein) klinkt de strijdlust alweer. Tot hiertoe zijn we gekomen! Een engeltje heeft tot nu toe wonderbaarlijke dingen voor elkaar gekregen. Genezing verliep steeds vlot na wederom een ingrijpende operatie. Ondanks alles is er nu meer vitaliteit en fitheid dan een jaar geleden. Dit moet gewoon mogelijk zijn. 

Optimisme leidt tot een vrolijke stemming. Uitgelaten bijna. 
In volle harmonie verlaten beide geliefden het pand met de afspraak er samen weer van te gaan genieten, zoveel en zo vaak als dat lukt. 
En zo klinkt ineens het plan om een nacht in een hotel te organiseren, om de reistijd nog verder te verkorten, voor de afspraak die nog komen gaat en nu wel degelijk vroeg op de morgen plaats gaat vinden. Het moet immers op zeer korte termijn. Elk uitstel kan nu de problemen vergroten. Doorpakken nu er nog te kiezen is. 
En zo komt het dat een hotel geboekt wordt waar beiden elkaar troffen toen ze jaren geleden een voorzichtige stap gezet hadden om vriendschap om te zetten in meer dan dat. 
Vrolijke plekken weer opzoeken. Vertrouwde gebeurtenissen blijven herinneren. Elkaar vasthouden, dwars door alle omstandigheden heen. 
Het leven is er om geleefd te worden. Tegen de klippen op en against all odds. 

Statistieken zijn slechts statistieken. Dit leven samen is de werkelijkheid van alledag. En die blijft, zolang er plannen gemaakt en uitgevoerd worden. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

'Je bent het mantelzorgen moe.' 'Maar ik ben jou niet moe!'

Samen in slaap proberen te vallen. Hij pakt haar hand.  Af en toe een opmerking, maar vooral samen stil zijn in de nacht.  Zo begon de laatste nacht samen.  Samen liggen, de een diep in slaap, de ander wakend. Zij kijkt naar hem.  Af en toe raakt ze hem aan, luistert naar zijn ademhaling.  Zo verliep de nacht nadat een arts kalmerende stoffen had toegediend.  In de vroege ochtend staat ze op. Slapen lukt toch niet meer.  Het is al licht.  De hond wil graag naar buiten en zo geschiedt.  De hond draalt rondjes om het huis heen, wil niet heel ver weg.  Tot hij besluit toch wat verder weg te lopen.  Terug bij het huis wordt er al naar ze uitgekeken.  Kom snel, hij blaast zijn laatste adem uit.  Bij het bed aangekomen blijkt dat moment al even voorbij te zijn.  Hij is er niet meer.  Zij stort in.  Tranen stromen en blijven stromen, zijn niet meer te stoppen, minutenlang.  Een kwartier verstrijkt en nog zit ze daar naast hem, hem strelend en tranen over haar gezicht.  Een half uur later gaat

Thuis

Op zondagochtend belt het ziekenhuis. De nier waarden zijn zo slecht dat er een beslissing genomen moet worden.  En gezien het gesprek dat de dag ervoor gevoerd is ligt het voor de hand niet vanzelfsprekend een behandeling in te zetten waarvoor wederom iets in het lichaam geprikt moet worden. Rond het middaguur treffen beide geliefden elkaar en bespreken kort wat er aan de hand is en wat nu de beste stap is. Naar huis wordt de uitkomst.  Dit moet dan maar het einde zijn. Geen behandelingen meer.  Geen gedoe. Geen kunstmatige zaken die ook achterwege kunnen blijven.  Voorbereidingen voor naar huis gaan worden getroffen en tegen de avond is het dan zover. Thuis.  Thuiszorg komt langs en de Dokterswacht. Een rustige avond en nacht kan beginnen, zo is de gedachte.  Halverwege de avond komen onverwacht de beide dochters aan. Een fijne verrassing.  Ze reageerden op het telefoontje vanuit het ziekenhuis dat beide geliefden niet zelf pleegden omdat ergens in de afgelopen weken de verstandhoudi

Nuchter

Als de zaalarts net besloten heeft dat een CT-scan van de buik vandaag noodzakelijk is ontmoeten beide geliefden elkaar weer. Vroeger dan gebruikelijk, een van de voordelen van een weekenddag.  De arts is vriendelijk en overtuigend en vertrekt als het plan alle aanwezigen helder is. De verpleegkundige blijft nog achter.  Ze neemt nadrukkelijk de tijd om door te praten. Stelt de juiste vragen, luistert echt naar de nog niet geheel verwoorde gevoelens en gedachten. Eindelijk wordt hardop uitgesproken waar al langer over nagedacht wordt, willen wat kan is dat de aangewezen route nog wel? De verpleegkundige is oprecht in haar reacties en een eerlijk gesprek ontspint zich.  Hoe is de verwachting nu werkelijk? Is het wel mogelijk om weer zo op krachten te komen dat normaal zelfstandig bewegen door de ruimte - hoe klein ook - mogelijk is? Want als dat niet het geval is, is elke handeling dan niet zeer discutabel en een vorm van rekken geworden?  Is bestralen wel de juiste route? Het gesprek v