Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuw of oud, dichtbij of ver weg, beiden spelen

De toestand in de wereld is voor beide geliefden een punt van zorg.
Waar de een de neiging heeft om de wereld om die reden klein en overzichtelijk te houden en zo min mogelijk de actualiteit volgt, is de ander veel aan het lezen op Twitter en Facebook en daar ook veelvuldig op aan het reageren in weloverwogen betogen.


Vele boeken verschenen al, de stapel breidt zich nog steeds uit!
Alles in eigen beheer en geschreven in hoog tempo, zoals ook de schilderwerken in hoog tempo ontstonden.


Om die opmerkingen goed te kunnen verwoorden vindt er overigens wel het nodige tussentijdse overleg plaats. 'Kun je dit zo zeggen?' 'Dat woord voor.....hoe heet dat ook alweer?' 'Zo zeg ik het toch goed?'
De welbespraaktheid van weleer die de ander de ruimte gaf om de eigen woordenschat uit te breiden met nooit gebezigde begrippen, is nu wat haperend hier en daar en raakt wat ontheemd in de brei van mogelijkheden die taal kan bieden als je veel synoniemen en verwante termen in je hoofd hebt opgeslagen door de jaren heen. Goede opleiding loont, dus aan zinsbouw schort zelden wat, tenzij er geschreven wordt in een bui waarin alles wat wankelt, ook de grammaticale structuur van taal.
Het bizarre van de situatie is dat waar de een meer en meer merkt dat de interesse amper nog op te brengen is voor de wereld in het groot, omdat het weinig zinvol is je druk te maken over zaken waar je toch weinig invloed op uit kunt oefenen, de ander meer en meer de dagelijkse gang van zaken langs zich heen laat gaan en zich stort op de grote en belangrijke zaken in het leven waar eloquentie en levenservaring en professionele kennis en kunde er toe doen.
Soms lijkt daardoor de situatie van een veranderende geest in een chronisch ziek lichaam bij de een meer een rol te spelen bij de ander, die door de omstandigheden ook veranderingen doormaakt, die echter vooral liggen op het vlak van aanpassen aan de noden die zich aandienen.

Wie wie is is in deze blog weleens onhelder en dat is ook exact hoe het zich in het dagelijks leven vertoont.
Wie beide geliefden ontmoet ziet dat er sprake is van een harmonieus samenwerkingsverband, waarbij beiden elkaar bieden wat mogelijk en nodig is in een gegeven situatie.
Dat de vormen veranderen en de inhouden verschillen ten opzichte van vroeger tijden en dat herhalingen plaatsvinden van eerder bestaande situaties die slechts door een van beiden als zodanig herkend worden, is voor derden minder waarneembaar.

Als twee mensen er in slagen zo op elkaar aan te sluiten dat wat de een niet (meer) kan de ander opvangt en vice versa, dan is er in feite geen sprake van een probleemsituatie, maar zijn we getuige van een wonder.
Het wonder dat mensen in staat zijn samen meer te zijn dan de som der delen. Waar opvangen van elkaars noden mogelijk blijft en elkaars eigen wijze van omgaan met een lastige situatie elkaar niet weerspreekt maar aanvult en bespreekbaar blijft, is er nauwelijks nog iets te benoemen dat niet klopt.

En toch........
Een licht onbehagen kruipt steeds naar boven bij schrijver dezes. Want hoewel harmonie centraal staat zijn er ook de nodige momenten waarop oude gevoeligheden zo sterk opspelen dat in gesprekken over het hier en nu een woede opvlamt die niet past bij het moment en getemperd dient te worden door kalmerende woorden, een rustige toon en verzoenende gebaren, hoewel de woede qua inhoud geenszins gericht is op de kalmerende stem. Dat die momenten voorkomen kunnen worden heeft alles te maken met de inschikkelijkheid van het kunnen loslaten van eigen noden en de behoefte aan gelijkwaardige gesprekken over situaties in het hier en nu die los staan van het stel.

Schrijvend lijkt de wereld overzichtelijk.
Levend is het soms dusdanig chaotisch dat er geen letter meer op papier verschijnt.
Gelukkig zijn er inmiddels meer hulptroepen aangetreden die beide partners afzonderlijk de ruimte bieden om te praten op geheel eigen wijze.
De een gaat los, de ander herhaalt wat al vele malen in andere vormen geklonken heeft en beiden voelen zich daarna verfrist en opgewassen tegen het omgaan met elkaars eigenaardigheden.
Ja, het leven is goed.
Omdat de liefde de toon blijft zetten. Ondanks alles.

Reacties

Populaire posts van deze blog

'Je bent het mantelzorgen moe.' 'Maar ik ben jou niet moe!'

Samen in slaap proberen te vallen. Hij pakt haar hand.  Af en toe een opmerking, maar vooral samen stil zijn in de nacht.  Zo begon de laatste nacht samen.  Samen liggen, de een diep in slaap, de ander wakend. Zij kijkt naar hem.  Af en toe raakt ze hem aan, luistert naar zijn ademhaling.  Zo verliep de nacht nadat een arts kalmerende stoffen had toegediend.  In de vroege ochtend staat ze op. Slapen lukt toch niet meer.  Het is al licht.  De hond wil graag naar buiten en zo geschiedt.  De hond draalt rondjes om het huis heen, wil niet heel ver weg.  Tot hij besluit toch wat verder weg te lopen.  Terug bij het huis wordt er al naar ze uitgekeken.  Kom snel, hij blaast zijn laatste adem uit.  Bij het bed aangekomen blijkt dat moment al even voorbij te zijn.  Hij is er niet meer.  Zij stort in.  Tranen stromen en blijven stromen, zijn niet meer te stoppen, minutenlang.  Een kwartier verstrijkt en nog zit ze daar naast hem, hem strelend en tranen over haar gezicht.  Een half uur later gaat

Thuis

Op zondagochtend belt het ziekenhuis. De nier waarden zijn zo slecht dat er een beslissing genomen moet worden.  En gezien het gesprek dat de dag ervoor gevoerd is ligt het voor de hand niet vanzelfsprekend een behandeling in te zetten waarvoor wederom iets in het lichaam geprikt moet worden. Rond het middaguur treffen beide geliefden elkaar en bespreken kort wat er aan de hand is en wat nu de beste stap is. Naar huis wordt de uitkomst.  Dit moet dan maar het einde zijn. Geen behandelingen meer.  Geen gedoe. Geen kunstmatige zaken die ook achterwege kunnen blijven.  Voorbereidingen voor naar huis gaan worden getroffen en tegen de avond is het dan zover. Thuis.  Thuiszorg komt langs en de Dokterswacht. Een rustige avond en nacht kan beginnen, zo is de gedachte.  Halverwege de avond komen onverwacht de beide dochters aan. Een fijne verrassing.  Ze reageerden op het telefoontje vanuit het ziekenhuis dat beide geliefden niet zelf pleegden omdat ergens in de afgelopen weken de verstandhoudi

Nuchter

Als de zaalarts net besloten heeft dat een CT-scan van de buik vandaag noodzakelijk is ontmoeten beide geliefden elkaar weer. Vroeger dan gebruikelijk, een van de voordelen van een weekenddag.  De arts is vriendelijk en overtuigend en vertrekt als het plan alle aanwezigen helder is. De verpleegkundige blijft nog achter.  Ze neemt nadrukkelijk de tijd om door te praten. Stelt de juiste vragen, luistert echt naar de nog niet geheel verwoorde gevoelens en gedachten. Eindelijk wordt hardop uitgesproken waar al langer over nagedacht wordt, willen wat kan is dat de aangewezen route nog wel? De verpleegkundige is oprecht in haar reacties en een eerlijk gesprek ontspint zich.  Hoe is de verwachting nu werkelijk? Is het wel mogelijk om weer zo op krachten te komen dat normaal zelfstandig bewegen door de ruimte - hoe klein ook - mogelijk is? Want als dat niet het geval is, is elke handeling dan niet zeer discutabel en een vorm van rekken geworden?  Is bestralen wel de juiste route? Het gesprek v