Doorgaan naar hoofdcontent

In de spreekkamer van een arts

Medische klachten vergen medisch onderzoek, dat is evident. Derhalve worden er met grote regelmaat de nodige spreekkamers van diverse artsen bezocht.

In algemene zin een kalm gebeuren zonder specifieke bijzonderheden, anders dan de inhoud van wat besproken wordt.

Vandaag echter verliep het anders.

Er was al ruim een week lang het nodige aan enerverende (deels) medische afspraken gepasseerd. Nu zou de uitslag komen van een van de onderzoeken die gedaan was. Bij een nieuw gezicht. Een onbekende arts.
Bij de ontmoeting gebeurde er al van alles.
De man was niet erg groot van stuk, had een zeer serieus gezicht opgezet en gaf tegelijkertijd een wat slappe hand. Een merkwaardige combinatie die al wat verwarring teweegbracht, die nog te negeren viel. Ieder mens is anders, eerst maar eens horen hoe het gesprek verlopen gaat.

De arts zette in met een open vraag naar de reden van deze spreekkamer. 'Waarvoor bent u hier?'
Er klonk meer in door dan een opening tot een eigen visie op het bezoek, het klonk alsof de noodzaak van dit contact in twijfel getrokken werd. Die toon werd opgepikt althans en zette de toon voor het reactiepatroon dat ontstond.
Gestuurd door een collega was de korte samenvatting van het wat uitvoerigere antwoord.
Hierop ontspon zich een type gesprek dat een professional hoe dan ook dient te vermijden, er werd door de arts in kwestie min of meer aangegeven dat er van alles mis was met de aanwezigheid van deze patiënt in zijn spreekkamer na een onderzoek dat gelast was door een collega die blijkbaar het niet nodig had gevonden zich zelf over de uitslag te buigen.
De bevreemding kon door de patiënt nog beaamd. Het was ietwat verwarrend verlopen en hij voelde zich ook nogal gestuurd en heen en weer geschoven. Maar nu we hier dan toch waren, het ging toch gewoon om een uitslag?

Nou, dat bleek dus niet het geval. 'U bent hier voor een consult, niet voor een uitslag'.

Dit was het begin van het einde van het laatste restje geduld.
Nu er een anamnese afgenomen bleek te moeten worden zonder dat er ook maar met een woord gesproken werd over de uitslag van het onderzoek waarover al sinds het aangekondigd werd ruim een week geleden heftige innerlijke spanning over bestond, was de medewerking spoedig verdwenen.

Toen er ook nog een impliciet commentaar op een andere collega kwam, die zonder bloedonderzoek een CT-scan naar de nieren uit had gevoerd waarvoor een voorbereiding nodig was geweest met contrastvloeistof, barstte de bom. De patiënt was niet langer patiënt, maar werd nu actor in een situatie die niet vaak voorkomt in een spreekkamer van een arts die zelf nota bene te boek stond als kalm en rustig, getuige het bordje met dergelijke kwalificaties naast zijn computer.
Het gesprek escaleerde. De ontplofte patiënt verliet stampvoetend de ruimte, zijn geliefde en de verbouwereerde arts achterlatend.

Een hele tijd later hervonden beide geliefden elkaar op een bankje in de buitenlucht. Ademhalen. Tot rust komen. Recupereren.
Inhaleren.
Elkaar weer tot bondgenoot weten in een strijd tegen ziekte die voelt als aanval in vredestijd.

De uitslag van het onderzoek was dat er een onderzoek nodig is om uit te vinden wat de dingen nu betekenen die tot nu toe gevonden blijken te zijn.
Verwarrender kon het niet worden.

Dat de boodschap ongunstig is moge duidelijk zijn. Wat die ongunstigheid concreet betekent is vooralsnog even vaag als voor het consult.

Een bezoek later die middag aan de huisarts pakte beter uit. De lucht werd geklaard, de hoop hersteld, de ruimte om te begrijpen wat de uitslag op dit moment betekent en hoe nu de eerstvolgende stap is ontstond weer.
En dat er geen hernieuwd contact hoeft te zijn met de arts die geen match bleek te zijn was de opluchting die de dag alsnog wat verlichting schonk.

Reacties

  1. Weer zo schitterend geschreven dat ik het visueel voor mij zie ....Jullie zijn doorgedrongen op een niveau dat artsen het moeilijk krijgen ... Klaske, bravo en geef niet op , hoe frustrerend ook .....knuffel

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

'Je bent het mantelzorgen moe.' 'Maar ik ben jou niet moe!'

Samen in slaap proberen te vallen. Hij pakt haar hand.  Af en toe een opmerking, maar vooral samen stil zijn in de nacht.  Zo begon de laatste nacht samen.  Samen liggen, de een diep in slaap, de ander wakend. Zij kijkt naar hem.  Af en toe raakt ze hem aan, luistert naar zijn ademhaling.  Zo verliep de nacht nadat een arts kalmerende stoffen had toegediend.  In de vroege ochtend staat ze op. Slapen lukt toch niet meer.  Het is al licht.  De hond wil graag naar buiten en zo geschiedt.  De hond draalt rondjes om het huis heen, wil niet heel ver weg.  Tot hij besluit toch wat verder weg te lopen.  Terug bij het huis wordt er al naar ze uitgekeken.  Kom snel, hij blaast zijn laatste adem uit.  Bij het bed aangekomen blijkt dat moment al even voorbij te zijn.  Hij is er niet meer.  Zij stort in.  Tranen stromen en blijven stromen, zijn niet meer te stoppen, minutenlang.  Een kwartier verstrijkt en nog zit ze daar naast hem, hem strelend en tranen over haar gezicht.  Een half uur later gaat

Thuis

Op zondagochtend belt het ziekenhuis. De nier waarden zijn zo slecht dat er een beslissing genomen moet worden.  En gezien het gesprek dat de dag ervoor gevoerd is ligt het voor de hand niet vanzelfsprekend een behandeling in te zetten waarvoor wederom iets in het lichaam geprikt moet worden. Rond het middaguur treffen beide geliefden elkaar en bespreken kort wat er aan de hand is en wat nu de beste stap is. Naar huis wordt de uitkomst.  Dit moet dan maar het einde zijn. Geen behandelingen meer.  Geen gedoe. Geen kunstmatige zaken die ook achterwege kunnen blijven.  Voorbereidingen voor naar huis gaan worden getroffen en tegen de avond is het dan zover. Thuis.  Thuiszorg komt langs en de Dokterswacht. Een rustige avond en nacht kan beginnen, zo is de gedachte.  Halverwege de avond komen onverwacht de beide dochters aan. Een fijne verrassing.  Ze reageerden op het telefoontje vanuit het ziekenhuis dat beide geliefden niet zelf pleegden omdat ergens in de afgelopen weken de verstandhoudi

Nuchter

Als de zaalarts net besloten heeft dat een CT-scan van de buik vandaag noodzakelijk is ontmoeten beide geliefden elkaar weer. Vroeger dan gebruikelijk, een van de voordelen van een weekenddag.  De arts is vriendelijk en overtuigend en vertrekt als het plan alle aanwezigen helder is. De verpleegkundige blijft nog achter.  Ze neemt nadrukkelijk de tijd om door te praten. Stelt de juiste vragen, luistert echt naar de nog niet geheel verwoorde gevoelens en gedachten. Eindelijk wordt hardop uitgesproken waar al langer over nagedacht wordt, willen wat kan is dat de aangewezen route nog wel? De verpleegkundige is oprecht in haar reacties en een eerlijk gesprek ontspint zich.  Hoe is de verwachting nu werkelijk? Is het wel mogelijk om weer zo op krachten te komen dat normaal zelfstandig bewegen door de ruimte - hoe klein ook - mogelijk is? Want als dat niet het geval is, is elke handeling dan niet zeer discutabel en een vorm van rekken geworden?  Is bestralen wel de juiste route? Het gesprek v