Doorgaan naar hoofdcontent

Papegaaitaal

Er wordt weleens gezegd dat honden en bazen op elkaar lijken. Of dat komt doordat ze vanaf het begin al op elkaar leken of dat het komt doordat ze veel tijd met elkaar doorbrengen is niet helemaal helder, maar feit blijft dat er een zekere gelijkenis waar te nemen is tussen honden en bazen.

Mensen zijn ook dieren.
En mensen die met elkaar omgaan gaan ook op elkaar lijken. Misschien leken ze vanaf het begin al op elkaar, misschien lijken ze op elkaar omdat ze veel tijd met elkaar doorbrengen. Feit blijft dat mensen die bij elkaar horen zoals honden en bazen bij elkaar horen na verloop van tijd op elkaar gaan lijken.

In een relatie merk je vaak dat er een gezamenlijke taal ontstaat. Het is niet zozeer het uiterlijk dat op elkaar gaat lijken, het is vooral het innerlijk.
En zolang beiden gezond van lijf en leden zijn bestaat de gezamenlijke taal vooral uit een gedeeld gevoel van bij elkaar horen en samen een eigen universum bewonen.
Op het moment echter dat er in lijf en leden van een van beide partners het nodige aan de hand is kan er nog een extra element bijkomen. Een lastig uit te leggen element, omdat het nauwelijks opvalt voor hen die beide personen als stel spreken.

Gisteren spraken beide geliefden gezamenlijk een derde. Deze derde heeft het naar grote waarschijnlijkheid niet gemerkt, maar beide geliefden spraken als met eenzelfde mond. Waar ieder nog de eigen woordkeuze handhaafde, bleek de inhoud van het gesprokene ontsproten uit het brein van slechts een van hen. De ander had het al eerder vernomen en er al over nagedacht en er een eigen taalversie van weten te componeren, waardoor de inhoud overkwam als eigen en goed doordacht. In zekere zin was dat uiteraard ook zo. Een eigen goed doordachte versie van wat de ander had aangereikt in een eerder moment.
Het valt dan ook slechts een van beiden op dat het echte denkwerk niet meer plaatsvindt als een gezamenlijk project, maar meer en meer als een denkproces dat in het hoofd van de een plaatsvindt, op enig moment gedeeld wordt met de ander en dan pas eigen gemaakt wordt in het andere hoofd, waarna er een nieuwe gezamenlijke versie gecomponeerd kan worden.

De creatieve geest wordt gevoed door de helder denkende geest. Tezamen maken ze het verhaal van hun leven tot een compositie waar muziek in zit. Door de ritmes op elkaar aan te laten sluiten worden de atonale klanken keurig ingepast in een melodie die woorden aanreikt die gedeeld kunnen met de buitenwereld. Op die wijze blijft de waardigheid van beide geliefden gelijkwaardig en kan de ongelijkheid die ontstaan is verbloemd in de meest positieve zin van dat woord.

Er spreekt volledig vertrouwen uit de wijze waarop zo de verhalen die verteld worden gedeeld worden met derden. De gezamenlijke wereld blijft intact. De buitenwereld heeft een beeld van harmonie en eensgezindheid tegenover zich en de levensvreugde krijgt de plek die zij verdient.
Op deze wijze blijft op gezonde helende wijze onzichtbaar wat zich meer en meer aftekent in de concrete werkelijkheid van alledag.
En het doet er steeds minder toe hoe het heet. Of het heet. Het is. En het wordt aanvaard en vindt een weg.

Napraten is een kleurrijk proces!

Reacties

  1. Klaske, wat prachtig en diepzinnig is dat geschreven, ik ben helemaal mee, het is wel die ene geliefde die de valse noten in die mooie compositie hoort , maar in een volle zaal ben je de enige die het hoort die erdoor geraakt wordt altijd opnieuw.!!.....En die mooie waardigheid van beiden die naar buiten uitstraalt die klopt niet ! .....Alles blijft intact voor derden en vierden ......niet voor die éne ,maar wat kan dat éne oog in het land van blinden nog aantonen ? .....Deze verschuivingen in samenzijn en onze te sterke aanvoelen van ,het te diepzinnig zijn , het teveel doordenken maakt het moeilijk voor onszelf , en hoe leg je het uit en aan wie ? altijd welkom Klaske ,ik snap je heel goed! ....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank Bea voor je persoonlijke reactie.

      Deze specifieke weergave ontstond doordat ik het oprecht ook een bijzonder mooi proces vind, op zijn tijd, ondanks alle tragiek die er natuurlijk ook is.

      In sommige contacten overheerst de pijn dat je de enige bent die het ziet en hoort, in andere situaties is het fijn dat er nog zoveel te delen is op een normale manier, zonder dat de derde persoon vanuit een vorm van medeleven 'anders' gaat reageren.

      Het is een hele kunst om te laveren tussen 'ik heb door dat het anders is' en 'ik neem waar dat je achter je woorden staat', zonder daarmee degene die het betreft tekort te doen.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

'Je bent het mantelzorgen moe.' 'Maar ik ben jou niet moe!'

Samen in slaap proberen te vallen. Hij pakt haar hand.  Af en toe een opmerking, maar vooral samen stil zijn in de nacht.  Zo begon de laatste nacht samen.  Samen liggen, de een diep in slaap, de ander wakend. Zij kijkt naar hem.  Af en toe raakt ze hem aan, luistert naar zijn ademhaling.  Zo verliep de nacht nadat een arts kalmerende stoffen had toegediend.  In de vroege ochtend staat ze op. Slapen lukt toch niet meer.  Het is al licht.  De hond wil graag naar buiten en zo geschiedt.  De hond draalt rondjes om het huis heen, wil niet heel ver weg.  Tot hij besluit toch wat verder weg te lopen.  Terug bij het huis wordt er al naar ze uitgekeken.  Kom snel, hij blaast zijn laatste adem uit.  Bij het bed aangekomen blijkt dat moment al even voorbij te zijn.  Hij is er niet meer.  Zij stort in.  Tranen stromen en blijven stromen, zijn niet meer te stoppen, minutenlang.  Een kwartier verstrijkt en nog zit ze daar naast hem, hem strelend en tranen over haar gezicht.  Een half uur later gaat

Thuis

Op zondagochtend belt het ziekenhuis. De nier waarden zijn zo slecht dat er een beslissing genomen moet worden.  En gezien het gesprek dat de dag ervoor gevoerd is ligt het voor de hand niet vanzelfsprekend een behandeling in te zetten waarvoor wederom iets in het lichaam geprikt moet worden. Rond het middaguur treffen beide geliefden elkaar en bespreken kort wat er aan de hand is en wat nu de beste stap is. Naar huis wordt de uitkomst.  Dit moet dan maar het einde zijn. Geen behandelingen meer.  Geen gedoe. Geen kunstmatige zaken die ook achterwege kunnen blijven.  Voorbereidingen voor naar huis gaan worden getroffen en tegen de avond is het dan zover. Thuis.  Thuiszorg komt langs en de Dokterswacht. Een rustige avond en nacht kan beginnen, zo is de gedachte.  Halverwege de avond komen onverwacht de beide dochters aan. Een fijne verrassing.  Ze reageerden op het telefoontje vanuit het ziekenhuis dat beide geliefden niet zelf pleegden omdat ergens in de afgelopen weken de verstandhoudi

Nuchter

Als de zaalarts net besloten heeft dat een CT-scan van de buik vandaag noodzakelijk is ontmoeten beide geliefden elkaar weer. Vroeger dan gebruikelijk, een van de voordelen van een weekenddag.  De arts is vriendelijk en overtuigend en vertrekt als het plan alle aanwezigen helder is. De verpleegkundige blijft nog achter.  Ze neemt nadrukkelijk de tijd om door te praten. Stelt de juiste vragen, luistert echt naar de nog niet geheel verwoorde gevoelens en gedachten. Eindelijk wordt hardop uitgesproken waar al langer over nagedacht wordt, willen wat kan is dat de aangewezen route nog wel? De verpleegkundige is oprecht in haar reacties en een eerlijk gesprek ontspint zich.  Hoe is de verwachting nu werkelijk? Is het wel mogelijk om weer zo op krachten te komen dat normaal zelfstandig bewegen door de ruimte - hoe klein ook - mogelijk is? Want als dat niet het geval is, is elke handeling dan niet zeer discutabel en een vorm van rekken geworden?  Is bestralen wel de juiste route? Het gesprek v