Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe dat toch allemaal kan?

De dag begon bizar en eindigt al even bizar.

'Hoe zit het ook al weer met een document veranderen? Als ik alles er uit haal dan blijft dit toch staan?'
Uit de ietwat onduidelijk geformuleerde vraag werd helder dat er een vaardigheid wat roestig geworden was. Hoe ga je om met een bestand als je het oorspronkelijke wil behouden en toch iets anders wilt doen met datzelfde bestand?
De uitleg was eenvoudig, geef het een andere naam en je oorspronkelijke bestand blijft bewaard en met de nieuwe naam kun je doen wat je wilt.
Dat kwam over en de vragensteller toog weer aan de slag.

'Wat is dat nou weer met dat geplonk? Dat getok op dat ding!'
De opmerking kwam vroeg in de ochtend, nog voor de wekker. Er was sprake van een gesprek via tekst op de telefoon, vanwege een fysiek probleem dat zich niet weg liet denken en om aandacht vroeg en verontrusting opriep en besproken moest worden met een begripvolle luisteraar. Niet de partner, want die sliep en wekken zou jammer zijn, omdat slaap verkwikkend is en hard nodig.
Het ontaardde deze morgen in verongelijkt weer omdraaien en nog verder slapen versus enigszins ontdaan het bed verlaten en het gesprek elders voortzetten en zelfs een bezoek aan de huisarts die geruststelling wist te bieden over het pijnlijke maar onschadelijke verschijnsel.

Midden op de dag werd er geen woord met elkaar gewisseld. Niet merkwaardig, want de beide geliefden verbleven op verschillende plekken. Wel merkwaardig, want de ene was bij een arts geweest en de ander was nog niet aanspreekbaar geweest, wat een rechtstreeks contact in de een of andere vorm wel voor de hand liggend zou maken.

Pas na terugkeer bij elkaar kon voorzichtig weer toenadering gezocht en gevonden.
Tekst via de telefoon was een brug te ver.
Mondeling en zonder woorden lukte het beter.

De lucht klaarde weer geheel toen helder werd dat van beide geliefden boeken gepubliceerd waren, uitgerekend op deze dag.
In de balk die opengaat door op de streepjes bovenaan deze pagina te klikken is de verwijzing naar het boek te vinden dat alle blogs die aan deze voorafgingen bevat.
Elders op het internet kan het werk van de ander gevonden worden.
Kan dat nog? Boeken schrijven als je een document niet eens weet te wijzigen zonder je oorspronkelijke document te vernietigen? Jazeker kan dat. Als er maar rust is en geduld en het nodige doorzettingsvermogen.
De boeken ontspruiten aan een brein dat nog veel meer te bieden heeft dan dat het verloren is.

Hoe dat toch mogelijk is is een terugkerend raadsel als in de dagelijkse conversatie weer eens merkwaardige vragen opduiken of vreemde misverstanden ontstaan of onbeheersbare uitbarstingen zich aandienen en kalm blijven en rustig reageren de enige wijze is waarop beheersbaar blijft wat anders ook uit de hand zou kunnen lopen.
De menselijke psyche stelt ons voor raadsels.

Processen vinden plaats zonder dat helder is welke het zijn. Informatie duikt op alsof er een luik openging in het hoofd en een kast opengezet werd waar verloren gewaande documenten in teruggevonden werden tot op de laatste letter.
De fysieke fitheid is de basis van wat er geestelijk mogelijk is op een dag. Dat rechtvaardigt veel slaap en rustige bezigheden, zodat de uren waarin contact en aandacht wenselijk is zo zinvol mogelijk benut kunnen worden.

Het leven meandert verder.
Vandaag was een dag als alle andere.
Gisteren was een uitzonderlijk gunstige dag.
De weerslag van vanmorgen was te voorspellen en kwam dus ook onmiddellijk.
Het herstel door de rust overdag maakte een goed vervolg van de dag mogelijk.
Rekening houden met wat kan lukt steeds beter. Jammer alleen dat de mogelijkheden van dag tot dag veranderen en onvoorspelbaar blijven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

'Je bent het mantelzorgen moe.' 'Maar ik ben jou niet moe!'

Samen in slaap proberen te vallen. Hij pakt haar hand.  Af en toe een opmerking, maar vooral samen stil zijn in de nacht.  Zo begon de laatste nacht samen.  Samen liggen, de een diep in slaap, de ander wakend. Zij kijkt naar hem.  Af en toe raakt ze hem aan, luistert naar zijn ademhaling.  Zo verliep de nacht nadat een arts kalmerende stoffen had toegediend.  In de vroege ochtend staat ze op. Slapen lukt toch niet meer.  Het is al licht.  De hond wil graag naar buiten en zo geschiedt.  De hond draalt rondjes om het huis heen, wil niet heel ver weg.  Tot hij besluit toch wat verder weg te lopen.  Terug bij het huis wordt er al naar ze uitgekeken.  Kom snel, hij blaast zijn laatste adem uit.  Bij het bed aangekomen blijkt dat moment al even voorbij te zijn.  Hij is er niet meer.  Zij stort in.  Tranen stromen en blijven stromen, zijn niet meer te stoppen, minutenlang.  Een kwartier verstrijkt en nog zit ze daar naast hem, hem strelend en tranen over haar gezicht.  Een half uur later gaat

Thuis

Op zondagochtend belt het ziekenhuis. De nier waarden zijn zo slecht dat er een beslissing genomen moet worden.  En gezien het gesprek dat de dag ervoor gevoerd is ligt het voor de hand niet vanzelfsprekend een behandeling in te zetten waarvoor wederom iets in het lichaam geprikt moet worden. Rond het middaguur treffen beide geliefden elkaar en bespreken kort wat er aan de hand is en wat nu de beste stap is. Naar huis wordt de uitkomst.  Dit moet dan maar het einde zijn. Geen behandelingen meer.  Geen gedoe. Geen kunstmatige zaken die ook achterwege kunnen blijven.  Voorbereidingen voor naar huis gaan worden getroffen en tegen de avond is het dan zover. Thuis.  Thuiszorg komt langs en de Dokterswacht. Een rustige avond en nacht kan beginnen, zo is de gedachte.  Halverwege de avond komen onverwacht de beide dochters aan. Een fijne verrassing.  Ze reageerden op het telefoontje vanuit het ziekenhuis dat beide geliefden niet zelf pleegden omdat ergens in de afgelopen weken de verstandhoudi

Nuchter

Als de zaalarts net besloten heeft dat een CT-scan van de buik vandaag noodzakelijk is ontmoeten beide geliefden elkaar weer. Vroeger dan gebruikelijk, een van de voordelen van een weekenddag.  De arts is vriendelijk en overtuigend en vertrekt als het plan alle aanwezigen helder is. De verpleegkundige blijft nog achter.  Ze neemt nadrukkelijk de tijd om door te praten. Stelt de juiste vragen, luistert echt naar de nog niet geheel verwoorde gevoelens en gedachten. Eindelijk wordt hardop uitgesproken waar al langer over nagedacht wordt, willen wat kan is dat de aangewezen route nog wel? De verpleegkundige is oprecht in haar reacties en een eerlijk gesprek ontspint zich.  Hoe is de verwachting nu werkelijk? Is het wel mogelijk om weer zo op krachten te komen dat normaal zelfstandig bewegen door de ruimte - hoe klein ook - mogelijk is? Want als dat niet het geval is, is elke handeling dan niet zeer discutabel en een vorm van rekken geworden?  Is bestralen wel de juiste route? Het gesprek v