Doorgaan naar hoofdcontent

Verleden, heden, verleden

Of er nog toekomst is is soms een vraag die meer dan in beeld komt, het is dan een vraag die levensgroot om aandacht schreeuwt terwijl het heden meer en meer verleden lijkt te zijn geworden.
Herhalingen komen voor van gesprekken die al geklonken hebben.
Had deze blog daar niet al eens tekst aan gewijd?
Dat dus.
Het lijkt telkens alsof het verleden dat in het heden een rol speelt een nieuw verleden, genaamd toekomst is, maar bij nadere beschouwing is het toekomstelement meer een herhaling van zetten uit een verleden dat reeds lang verloren gegaan is.
Geheugenproblemen zijn het niet, het zijn in zekere zin meer creatieproblemen. De creatie van wat we in het algemeen toekomst noemen. De dingen waar mensen naar uitzien en naar toeleven. Natuurlijk, die dingen zijn er nog steeds, komen voortdurend aan de orde.
Het verschil is echter dat de realiteitszin een andere vorm gekregen heeft en de creaties daardoor enerzijds concreet en tastbaar zijn, anderzijds zo gekleurd en geschetst worden dat het een doel in zichzelf wordt om te schetsen en te kleuren, keer op keer, in steeds mooiere versies, in woord en beeld, met meer en meer bijzaken en detailleringen. Grote plannen zijn het, zoals het in het verleden ook altijd grote projecten en ondernemingen waren.
Goede plannen zijn het ook, want het hoofd functioneert nog wel, al is het dan in geheel andere conditie dan voorheen, toen verleden werkelijk verleden was.
Of de plannen ooit uitgevoerd zullen kunnen worden door de bedenker ervan is een vraag die ook telkens terugkeert.
Het dromen is nodig, om de geest gaande te houden en optimistisch gestemd. De grote geest van de creƫerder van de grootst mogelijk denkbare dromen.
Delen van de dromen is precair. Het kan in de ogen van hen die de situatie beseffen overkomen als luchtfietserij en luchtkastelen bouwen.
De realiteitszin is immers een andere dan voorheen en de luisteraar heeft al snel de neiging de dromen te temperen tot hanteerbare kleine proporties.
Maar wie dat doet zou de dromer die creƫerder is en zijn wil, geen recht doen, sterker nog het verleden een zwengel geven die de herinneringen de verkeerde kant op laat bewegen en de toekomst tot duistere herhaling van een ongewenst en liefst vergeten verleden maakt.
De plannen zijn noodzakelijk. Onmisbaar. Essentieel.
Niet in alle gevallen, maar wel in dit geval.
Zonder de plannen valt alles stil, valt alles plat, is de zin van het bestaan kwijtgeraakt temidden van de duistere herinneringen uit het voorbije verleden.
Nee, het toekomstige verleden verdient de ruimte, alle ruimte, alle herhaling die het behoeft. Teneinde langzaam maar heel gestaag stapjes te zetten die het verleden dichterbij het heden brengen en de tijden volledig samen laten vallen in een altijddurend nu. Waarin droom en daad geen onderscheid meer vormen en de visioenen geleefd kunnen worden in de tegenwoordige tijd.

Cryptisch?
Enigszins.
Maar cryptogrammen zijn altijd op te lossen. Voor de goed verstaander die ze als dagelijkse kost in het verleden tot zich nam.

Reacties

Populaire posts van deze blog

'Je bent het mantelzorgen moe.' 'Maar ik ben jou niet moe!'

Samen in slaap proberen te vallen. Hij pakt haar hand.  Af en toe een opmerking, maar vooral samen stil zijn in de nacht.  Zo begon de laatste nacht samen.  Samen liggen, de een diep in slaap, de ander wakend. Zij kijkt naar hem.  Af en toe raakt ze hem aan, luistert naar zijn ademhaling.  Zo verliep de nacht nadat een arts kalmerende stoffen had toegediend.  In de vroege ochtend staat ze op. Slapen lukt toch niet meer.  Het is al licht.  De hond wil graag naar buiten en zo geschiedt.  De hond draalt rondjes om het huis heen, wil niet heel ver weg.  Tot hij besluit toch wat verder weg te lopen.  Terug bij het huis wordt er al naar ze uitgekeken.  Kom snel, hij blaast zijn laatste adem uit.  Bij het bed aangekomen blijkt dat moment al even voorbij te zijn.  Hij is er niet meer.  Zij stort in.  Tranen stromen en blijven stromen, zijn niet meer te stoppen, minutenlang.  Een kwartier verstrijkt en nog zit ze daar naast hem, hem strelend en tranen over haar gezicht.  Een half uur later gaat

Thuis

Op zondagochtend belt het ziekenhuis. De nier waarden zijn zo slecht dat er een beslissing genomen moet worden.  En gezien het gesprek dat de dag ervoor gevoerd is ligt het voor de hand niet vanzelfsprekend een behandeling in te zetten waarvoor wederom iets in het lichaam geprikt moet worden. Rond het middaguur treffen beide geliefden elkaar en bespreken kort wat er aan de hand is en wat nu de beste stap is. Naar huis wordt de uitkomst.  Dit moet dan maar het einde zijn. Geen behandelingen meer.  Geen gedoe. Geen kunstmatige zaken die ook achterwege kunnen blijven.  Voorbereidingen voor naar huis gaan worden getroffen en tegen de avond is het dan zover. Thuis.  Thuiszorg komt langs en de Dokterswacht. Een rustige avond en nacht kan beginnen, zo is de gedachte.  Halverwege de avond komen onverwacht de beide dochters aan. Een fijne verrassing.  Ze reageerden op het telefoontje vanuit het ziekenhuis dat beide geliefden niet zelf pleegden omdat ergens in de afgelopen weken de verstandhoudi

Nuchter

Als de zaalarts net besloten heeft dat een CT-scan van de buik vandaag noodzakelijk is ontmoeten beide geliefden elkaar weer. Vroeger dan gebruikelijk, een van de voordelen van een weekenddag.  De arts is vriendelijk en overtuigend en vertrekt als het plan alle aanwezigen helder is. De verpleegkundige blijft nog achter.  Ze neemt nadrukkelijk de tijd om door te praten. Stelt de juiste vragen, luistert echt naar de nog niet geheel verwoorde gevoelens en gedachten. Eindelijk wordt hardop uitgesproken waar al langer over nagedacht wordt, willen wat kan is dat de aangewezen route nog wel? De verpleegkundige is oprecht in haar reacties en een eerlijk gesprek ontspint zich.  Hoe is de verwachting nu werkelijk? Is het wel mogelijk om weer zo op krachten te komen dat normaal zelfstandig bewegen door de ruimte - hoe klein ook - mogelijk is? Want als dat niet het geval is, is elke handeling dan niet zeer discutabel en een vorm van rekken geworden?  Is bestralen wel de juiste route? Het gesprek v