Doorgaan naar hoofdcontent

Perspectieven en blikrichtingen

In de huishouding op twee adressen lopen meer mensen rond dan de mantelzorger en degene die mantelzorg nodig heeft. De geliefden hebben een ingewikkelde constellatie om zich heen. Er zijn namelijk kinderen. De een heeft volwassen kinderen die op grote afstand wonen en hun eigen bestaan daar leven, zonder al te veel concrete interactie met het stel.
De ander heeft opgroeiende pubers die op steenworp afstand wonen als ze niet in huis rondlopen. De pubers merken de veranderingen op verschillende wijze op.
Voor de een zijn de veranderingen zo ingrijpend en verstorend van het eigen welbevinden dat het onmogelijk bleek nog langer te komen als vaste bewoner. Er is een breuk geforceerd. Ten koste van het stel, dat met deze puber evenzeer het beste voor heeft als met de andere twee pubers in huis.
Voor de ander zijn de veranderingen zo pijnlijk en indringend dat er begeleiding door een professional noodzakelijk gebleken is. De band is hecht, de pijn oprecht, de steun onmisbaar om deze moeilijke periode te kunnen doorstaan. Een te jonge leeftijd om te lastige zaken mee te maken is nooit gunstig voor het eigen welbevinden.
En dan is er nog de derde puber, de middelste, de eigenzinnige einzelgänger. Die puber merkt de veranderingen op zonder er iets van te zeggen. De oorspronkelijke niet al te positieve mening over de persoon die de veranderingen ondergaat blijkt dagelijks versterkt te worden. Voorlichting over het proces dat gaande is leek gepast en is dan ook meermalen ondernomen. Het lijkt niet werkelijk te beklijven. Antipathie, hoezeer ook gebaseerd op incomplete informatie, blijkt hardnekkig te zijn.
Vandaag kwam er een heldere uitspraak tegenover de mantelzorger: 'je praat net zoals met ons'. Dat klopt. Er is in gesprekken geen volwassen gelijkwaardigheid, er is een verschil in begrip, wat maakt dat in de stijl en toon met grote regelmaat iets te horen is dat ook de pubers te horen krijgen. Met grote liefde wordt duidelijk gemaakt hoe zaken in elkaar steken, hoe dingen ook bekeken kunnen worden, hoe er wellicht nog een extra element aan het verhaal te ontdekken is dat niet meegenomen werd in de gedachtenvorming.
De puber ziet het scherp.
De ouder legt uit dat dit hoort bij het proces dat gaande is, dat naamloos maar onmiskenbaar gaande is. Dat er veranderingen plaatsgevonden hebben die vermoedelijk al vele jaren in minimale vorm waarneembaar waren en toen alleen nog maar voor hen die met verstand van zaken nauwkeurig kijken kunnen. Dat het proces nu zover gevorderd is dat het veel zichtbaarder en merkbaarder is en dat we er nu dus ook veel meer rekening mee moeten houden omdat dat alleen door ons gedaan kan worden.
De puber hoort aan en denkt er het zijne van.
Na afloop van het korte gesprek dringt tot de mantelzorger door dat het een pijnlijk teken aan de wand is dat deze puber hoort dat er in de gespreksvoering veranderingen hebben plaatsgevonden. Het klopt. Dat maakt het zo pijnlijk.

Was het maar omkeerbaar. Dat zou een hoopvol perspectief zijn. Vooralsnog lijkt het daar geenszins op. Het uitblijven van een diagnose ten spijt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

'Je bent het mantelzorgen moe.' 'Maar ik ben jou niet moe!'

Samen in slaap proberen te vallen. Hij pakt haar hand.  Af en toe een opmerking, maar vooral samen stil zijn in de nacht.  Zo begon de laatste nacht samen.  Samen liggen, de een diep in slaap, de ander wakend. Zij kijkt naar hem.  Af en toe raakt ze hem aan, luistert naar zijn ademhaling.  Zo verliep de nacht nadat een arts kalmerende stoffen had toegediend.  In de vroege ochtend staat ze op. Slapen lukt toch niet meer.  Het is al licht.  De hond wil graag naar buiten en zo geschiedt.  De hond draalt rondjes om het huis heen, wil niet heel ver weg.  Tot hij besluit toch wat verder weg te lopen.  Terug bij het huis wordt er al naar ze uitgekeken.  Kom snel, hij blaast zijn laatste adem uit.  Bij het bed aangekomen blijkt dat moment al even voorbij te zijn.  Hij is er niet meer.  Zij stort in.  Tranen stromen en blijven stromen, zijn niet meer te stoppen, minutenlang.  Een kwartier verstrijkt en nog zit ze daar naast hem, hem strelend en tranen over haar gezicht.  Een half uur later gaat

Thuis

Op zondagochtend belt het ziekenhuis. De nier waarden zijn zo slecht dat er een beslissing genomen moet worden.  En gezien het gesprek dat de dag ervoor gevoerd is ligt het voor de hand niet vanzelfsprekend een behandeling in te zetten waarvoor wederom iets in het lichaam geprikt moet worden. Rond het middaguur treffen beide geliefden elkaar en bespreken kort wat er aan de hand is en wat nu de beste stap is. Naar huis wordt de uitkomst.  Dit moet dan maar het einde zijn. Geen behandelingen meer.  Geen gedoe. Geen kunstmatige zaken die ook achterwege kunnen blijven.  Voorbereidingen voor naar huis gaan worden getroffen en tegen de avond is het dan zover. Thuis.  Thuiszorg komt langs en de Dokterswacht. Een rustige avond en nacht kan beginnen, zo is de gedachte.  Halverwege de avond komen onverwacht de beide dochters aan. Een fijne verrassing.  Ze reageerden op het telefoontje vanuit het ziekenhuis dat beide geliefden niet zelf pleegden omdat ergens in de afgelopen weken de verstandhoudi

Nuchter

Als de zaalarts net besloten heeft dat een CT-scan van de buik vandaag noodzakelijk is ontmoeten beide geliefden elkaar weer. Vroeger dan gebruikelijk, een van de voordelen van een weekenddag.  De arts is vriendelijk en overtuigend en vertrekt als het plan alle aanwezigen helder is. De verpleegkundige blijft nog achter.  Ze neemt nadrukkelijk de tijd om door te praten. Stelt de juiste vragen, luistert echt naar de nog niet geheel verwoorde gevoelens en gedachten. Eindelijk wordt hardop uitgesproken waar al langer over nagedacht wordt, willen wat kan is dat de aangewezen route nog wel? De verpleegkundige is oprecht in haar reacties en een eerlijk gesprek ontspint zich.  Hoe is de verwachting nu werkelijk? Is het wel mogelijk om weer zo op krachten te komen dat normaal zelfstandig bewegen door de ruimte - hoe klein ook - mogelijk is? Want als dat niet het geval is, is elke handeling dan niet zeer discutabel en een vorm van rekken geworden?  Is bestralen wel de juiste route? Het gesprek v