Doorgaan naar hoofdcontent

Klepels

Eigen aanpassingen gaan ongemerkt. Zoals mensen ongemerkt hun manier van omgaan aanpassen aan de leeftijd van een kind dat ze ontmoeten.
Toch is het ingeval van een kind een gezonde en logische manier van omgaan met de ander. Een kind kan geen lange zinnen bevatten met veel bijzinnen en tussenwerpsels. Een kind is nog niet in staat ingewikkelde woordkeuzen te begrijpen of lastige begrippen te doorgronden. Een kind kan nog niet de diepere betekenissen doorgronden van tussen de regels door belangrijke dingen aan elkaar meedelen zonder dat alle omstanders meekrijgen waar het exact over gaat. Een kind is een kind en geen volwassene.

Hoe anders werkt aanpassen in onze situatie.
De een zou in staat geacht moeten kunnen worden om de meest ingewikkelde taal te bevatten, te doorgronden en er adequaat op te reageren. De ander weet dat de een er toe in staat is geweest en in bepaalde buien ook zeker nog is. Maar er zijn zo vaak de andere uren of zelfs dagen, waarin het vermeende vermogen tot elkaar verstaan ineens veranderd blijkt te zijn in een slechts zeer ten dele begrijpen van wat de ander precies poogt uit te drukken, al dan niet via de indirecte weg.
Dat type aanpassen heb je pas door naderhand, als je doodmoe bent van een rustige dag waarop niet veel bijzonders plaatsvond. Behalve dan dat het onmogelijk bleek een gelijkwaardig contact te onderhouden zonder enige aanpassing.

De vermoeienissen van het noodzakelijk zijn van vereenvoudigingen laat zich lastig delen en uitleggen. Het vermogen tot uitleggen raakt er zelfs door aangetast. Het delen in woorden van wat de eigen gedachten zijn, het hardop denken, het proberen al pratend gedachten te vormen en daarbij de interactie met de ander bewust te zoeken, het blijkt een vorm van communiceren die - hoe vertrouwd ook - onmogelijker wordt tenzij het aanvaardbaar is dat het misverstanden oproept en onbegrip dat dan weer nadere verklaringen nodig heeft.

De vermoeidheid heeft er ook mee te maken dat de geest heldere momenten kent, zinvolle verbindingen legt, creatief omgaat met wat nog mogelijk is en daardoor keer op keer het verkeerde been laat neergezet worden, wat de onbalans vergroot. Aanpassen wordt dan niet alleen vereenvoudigen van wat gezegd wil zijn, het wordt juist opschalen in moeilijkheidsgraad en verwachtingen die verdwenen waren weer op voelen komen dwars tegen de realiteitszin in.
Hoop is een kwalijke manier van schijn in stand houden door in te gaan op het moment alsof het de hele tijd zo zijn kan en zo zijn zal en weer terug gaat komen.
Gemiddeld genomen is juist die hoop vervliegend.

De stilte wordt betekenisvoller.
Het gebaar belangrijker.
De aanwezigheid dieper van reikwijdte.
Woorden schieten tekort, liefde klinkt nog steeds als een klok.

Reacties

Populaire posts van deze blog

'Je bent het mantelzorgen moe.' 'Maar ik ben jou niet moe!'

Samen in slaap proberen te vallen. Hij pakt haar hand.  Af en toe een opmerking, maar vooral samen stil zijn in de nacht.  Zo begon de laatste nacht samen.  Samen liggen, de een diep in slaap, de ander wakend. Zij kijkt naar hem.  Af en toe raakt ze hem aan, luistert naar zijn ademhaling.  Zo verliep de nacht nadat een arts kalmerende stoffen had toegediend.  In de vroege ochtend staat ze op. Slapen lukt toch niet meer.  Het is al licht.  De hond wil graag naar buiten en zo geschiedt.  De hond draalt rondjes om het huis heen, wil niet heel ver weg.  Tot hij besluit toch wat verder weg te lopen.  Terug bij het huis wordt er al naar ze uitgekeken.  Kom snel, hij blaast zijn laatste adem uit.  Bij het bed aangekomen blijkt dat moment al even voorbij te zijn.  Hij is er niet meer.  Zij stort in.  Tranen stromen en blijven stromen, zijn niet meer te stoppen, minutenlang.  Een kwartier verstrijkt en nog zit ze daar naast hem, hem strelend en tranen over haar gezicht.  Een half uur later gaat

Thuis

Op zondagochtend belt het ziekenhuis. De nier waarden zijn zo slecht dat er een beslissing genomen moet worden.  En gezien het gesprek dat de dag ervoor gevoerd is ligt het voor de hand niet vanzelfsprekend een behandeling in te zetten waarvoor wederom iets in het lichaam geprikt moet worden. Rond het middaguur treffen beide geliefden elkaar en bespreken kort wat er aan de hand is en wat nu de beste stap is. Naar huis wordt de uitkomst.  Dit moet dan maar het einde zijn. Geen behandelingen meer.  Geen gedoe. Geen kunstmatige zaken die ook achterwege kunnen blijven.  Voorbereidingen voor naar huis gaan worden getroffen en tegen de avond is het dan zover. Thuis.  Thuiszorg komt langs en de Dokterswacht. Een rustige avond en nacht kan beginnen, zo is de gedachte.  Halverwege de avond komen onverwacht de beide dochters aan. Een fijne verrassing.  Ze reageerden op het telefoontje vanuit het ziekenhuis dat beide geliefden niet zelf pleegden omdat ergens in de afgelopen weken de verstandhoudi

Nuchter

Als de zaalarts net besloten heeft dat een CT-scan van de buik vandaag noodzakelijk is ontmoeten beide geliefden elkaar weer. Vroeger dan gebruikelijk, een van de voordelen van een weekenddag.  De arts is vriendelijk en overtuigend en vertrekt als het plan alle aanwezigen helder is. De verpleegkundige blijft nog achter.  Ze neemt nadrukkelijk de tijd om door te praten. Stelt de juiste vragen, luistert echt naar de nog niet geheel verwoorde gevoelens en gedachten. Eindelijk wordt hardop uitgesproken waar al langer over nagedacht wordt, willen wat kan is dat de aangewezen route nog wel? De verpleegkundige is oprecht in haar reacties en een eerlijk gesprek ontspint zich.  Hoe is de verwachting nu werkelijk? Is het wel mogelijk om weer zo op krachten te komen dat normaal zelfstandig bewegen door de ruimte - hoe klein ook - mogelijk is? Want als dat niet het geval is, is elke handeling dan niet zeer discutabel en een vorm van rekken geworden?  Is bestralen wel de juiste route? Het gesprek v