Doorgaan naar hoofdcontent

Ten dienste van

Herindelingen vinden vaker plaats. Op vele plaatsen in de wereld. Zo ook in de woonkamer. In een specifieke kast. Op een dag die emotioneel een beladen dag is en dus vraagt om verdoving van emotie door handelingen te verrichten die fijn afleiden. Goed bedacht!
Het ging als vanzelf. En zodra de handelingen startten kwam de meebeweging op gang. Aangeven, bijsturen, adviseren, verplaatsen van wat overtollig werd op deze locatie.
De dag raakte gevuld met vele bewegingen en van een gesprek was amper sprake.
Zo gaan die dingen.
Druk bezig en weinig tekst derhalve.

Paar uur later.
Een al langer sluimerende pijn wordt accuut. De ingenomen pijnstiller werkt niet.
Dan toch maar de arts bellen?
De vraag een paar keer herhaald, omdat een heldere reactie uitblijft.
Intussen het juiste nummer opgezocht en ja, bellen is de bedoeling.
De telefoonbeantwoorder verwijst naar een ander nummer. Nogmaals bellen. Opnieuw een doorverwijzing. Nogmaals bellen. Een naam neemt op. De arts.
In twee zinnen de situatie geschetst. Stilte.
Een vraag volgt. Na wat opheldering het verlossende woord, kom maar langs.
In de auto dan maar, ook al donkert het intussen al.
De arts brengt de gewenste verlossing met een aantal handelingen die noodzakelijk zijn. En stuurt door naar de apotheek voor een goede pijnstilling.

We rijden nog niet weg of de praat gaat weer aan. Als vanouds klinkt de verhaalklank weer in de nu niet meer door pijn gekwelde stem.
Het wordt zowaar gezellig onderweg naar de apotheek.
Bij de apotheek treffen we een dame die twee telefoontjes nodig heeft om te bevestigen dat wat de arts voorschreef klopt en verantwoord meegegeven kan.
Het wachten duurt lang daardoor. Wordt doorstaan zonder morren nu de pijn verdwenen is voor dit moment.

Weer thuis.
Oh ja, er moest nog gegeten worden. Snel een maaltijd in elkaar draaien. Bijkomen van deze toch ineens enerverende dag.
De gezelligheid is weergekeerd en de kast staat er naar wens bij. De vreugde daarover wordt meermalen geuit.
De herindeling was een goede actie.
Ondersteunen daarbij geen last.
Het was alles dat volgde en wederom afweek van het normale dat de dag tot een meer dan gemiddeld vermoeiende dag maakte. Aanpassen aan plannen die nu direct onmiddellijk uitgevoerd dienen te worden met de nodige ondersteuning omdat het alleen niet werkelijk gaat. Tussendoor zorgen dat er gegeten en gedronken blijft worden, want deze klus is pas geklaard als alles naar wens staat.
Dan als tijd voor rust gekomen lijkt te zijn alsnog in actie moeten komen vanwege acute pijn. De sfeer zo vanzelfsprekend mogelijk houden zodat de pijn geen ongewenste woede-uitval tot gevolg gaat hebben. De rit naar de arts afleggen zonder de eigen emoties naar boven te laten komen. Zo kalm mogelijk aanwezig zijn bij de te verrichten handelingen. En dan bij alles wat volgt pas toekomen aan eigen gevoel terwijl het in feite al weer allemaal goed is en nu hanteerbaar en voorspelbaar verloopt.
Het is bijna niet uit te leggen waar de moeite zich precies bevindt.
En juist dat is wat het tot moeite maakt.
Dat het gevoel niet gedeeld kan op dezelfde wijze op hetzelfde moment. Dat tekst niet meer de route is om te delen en andere vormen een ingewikkelde taal zijn die maar mondjesmaat helder wordt.

De dag was goed.
En toch blijft een gevoel van leegte achter.

Reacties

Populaire posts van deze blog

'Je bent het mantelzorgen moe.' 'Maar ik ben jou niet moe!'

Samen in slaap proberen te vallen. Hij pakt haar hand.  Af en toe een opmerking, maar vooral samen stil zijn in de nacht.  Zo begon de laatste nacht samen.  Samen liggen, de een diep in slaap, de ander wakend. Zij kijkt naar hem.  Af en toe raakt ze hem aan, luistert naar zijn ademhaling.  Zo verliep de nacht nadat een arts kalmerende stoffen had toegediend.  In de vroege ochtend staat ze op. Slapen lukt toch niet meer.  Het is al licht.  De hond wil graag naar buiten en zo geschiedt.  De hond draalt rondjes om het huis heen, wil niet heel ver weg.  Tot hij besluit toch wat verder weg te lopen.  Terug bij het huis wordt er al naar ze uitgekeken.  Kom snel, hij blaast zijn laatste adem uit.  Bij het bed aangekomen blijkt dat moment al even voorbij te zijn.  Hij is er niet meer.  Zij stort in.  Tranen stromen en blijven stromen, zijn niet meer te stoppen, minutenlang.  Een kwartier verstrijkt en nog zit ze daar naast hem, hem strelend en tranen over haar gezicht.  Een half uur later gaat

Thuis

Op zondagochtend belt het ziekenhuis. De nier waarden zijn zo slecht dat er een beslissing genomen moet worden.  En gezien het gesprek dat de dag ervoor gevoerd is ligt het voor de hand niet vanzelfsprekend een behandeling in te zetten waarvoor wederom iets in het lichaam geprikt moet worden. Rond het middaguur treffen beide geliefden elkaar en bespreken kort wat er aan de hand is en wat nu de beste stap is. Naar huis wordt de uitkomst.  Dit moet dan maar het einde zijn. Geen behandelingen meer.  Geen gedoe. Geen kunstmatige zaken die ook achterwege kunnen blijven.  Voorbereidingen voor naar huis gaan worden getroffen en tegen de avond is het dan zover. Thuis.  Thuiszorg komt langs en de Dokterswacht. Een rustige avond en nacht kan beginnen, zo is de gedachte.  Halverwege de avond komen onverwacht de beide dochters aan. Een fijne verrassing.  Ze reageerden op het telefoontje vanuit het ziekenhuis dat beide geliefden niet zelf pleegden omdat ergens in de afgelopen weken de verstandhoudi

Nuchter

Als de zaalarts net besloten heeft dat een CT-scan van de buik vandaag noodzakelijk is ontmoeten beide geliefden elkaar weer. Vroeger dan gebruikelijk, een van de voordelen van een weekenddag.  De arts is vriendelijk en overtuigend en vertrekt als het plan alle aanwezigen helder is. De verpleegkundige blijft nog achter.  Ze neemt nadrukkelijk de tijd om door te praten. Stelt de juiste vragen, luistert echt naar de nog niet geheel verwoorde gevoelens en gedachten. Eindelijk wordt hardop uitgesproken waar al langer over nagedacht wordt, willen wat kan is dat de aangewezen route nog wel? De verpleegkundige is oprecht in haar reacties en een eerlijk gesprek ontspint zich.  Hoe is de verwachting nu werkelijk? Is het wel mogelijk om weer zo op krachten te komen dat normaal zelfstandig bewegen door de ruimte - hoe klein ook - mogelijk is? Want als dat niet het geval is, is elke handeling dan niet zeer discutabel en een vorm van rekken geworden?  Is bestralen wel de juiste route? Het gesprek v